Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Qlimax

Thursday, 10 May 2012

Simpanan ASB Atau Tabung Haji?

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT kerana saya telah mendapat pekerjaan yang tetap. Alhamdulillah, dengan rezeki yang Allah SWT limpahkan, saya mampu memiliki sebuah kereta untuk kemudahan keluarga saya untuk bergerak. Jadi, mula lah saya berfikir tentang perancangan masa depan. Mula lah saya berfikir untuk kumpul duit untuk belanja kahwin nanti dan duit selepas kahwin. :)

Apabila kita sudah ada cashflow atau aliran tunai, maka kita perlu menyimpan sekurang2nya 20% daripada gaji kita. Cara yang terbaik untuk simpan ialah simpan ditempat yang kita tak boleh keluarkan simpanan kita sesuka hati. Berkenaan masalah di atas, saya dapati ada 2 cara yang biasa dilakukan iaitu melakukan simpanan (sambil melabur) di ASB atau Tabung Haji.

Dividen di ASB lebih tinggi berbanding di Tabung Haji. Tetapi kelebihan simpan di Tabung Haji ialah apabila kita mendeposit duit ke TH, mereka akan menguruskan zakat untuk kita. Jadi kita tak perlu memeningkan kepala memikirkan pasal zakat yang menjadi salah satu Rukun Islam kerana mereka telah menguruskannya.

Kepada yang berpengalaman, saya memerlukan nasihat anda, mana yang lebih bagus untuk membuat simpanan? di ASB atau Tabung Haji?

34 comments:

Nurna said...

saya pun sebenarnya fikirkan jugak perkara nie,, memandangkan saya akan mula bekerja pada tahun hadapan.. huhuhuhu..

Pakar Merawat Gangguan Jin said...

Assalamualaikum,

Saya ingin tahu betulkah ada yang mengatakan pelaburan dalam ASB mengamalkan riba?Kalau ada sesiapa yang arif boleh tolong berikan pencerahan.

blogtilldrop said...

selamat menabung...

Zura said...

dua2 pun okey kot sbb dua² xde kad ATM...hihihi...kalau untuk jangka masa panjang buat loan ASB ngan mana2 bank yg di lantik...

mr_khai said...

errmmm.. pernah dgr isu melabur dan menyimpan di ASB di radio IKIM & ada juga fatwa yg kata haram. Klu x silap reason dia duit kita tu dilaburkan utk benda2 yg haram.. utk confirmation, cek la kt tenet.

so, pilihlah yg halal kerana memilih yg halal itu wajib bagi org Islam. wallahua'lam

widiea azira said...

sye tak tau ape2. .

insan prihatin said...

sebenarnya kedua2nya bagus cuma tgk mana keperluan kita atau mana yg tuan mahu, kalu tuan nk simpan d asb pn boleh interest rate skrang 6%-10%, nk simpan di tbg haji pn boleh jgk interest skrang 4.5%-5.5%..terpulang sbb kalu nk cek satu persatu dananya datang dari mana baik kita serahkn pada yg pakar contohnya kita dh lantik panel syariah dari BNM(bank negara malaysia) utk mengurusknnya.. tapi utk lbh lanjut baik tanya hotline BNM.

Tip Elak Gangguan said...

@insan prihatin,bagi yang berminat untuk menyimpan sambil melabur saya cadangkan simpanlah dalam takaful,tetapi carilah syarikat yang patuh syariah.Kalau tanya saya,saya rekemenkan BSN Prudential Takaful.

Tentang ASB saya telah pun menulis artikel tentang hukum melabur dalamnya,boleh bacanya melalui pautan di bawah:

http://www.gangguanjin.com/2012/05/mungkin-ramai-tak-tahu-yang-asbasn.html

MAA TAKAFULINK HAJJ said...

Saya cadangkan menyimpan di TAKAFULINK HAJJ-Maa Takaful,(Simpanan Haji/Umrah,Pelaburan & Perlindungan)

TAKAFULINK HAJJ adalah merupakan satu pelan simpanan dan pelaburan yang terbaik untuk masa depan anda dan orang tersayang yang ingin melaksanakan tuntutan Rukun Islam ke-5,dalam masa yang sama dapat memberikan anda ketenangan fikiran kerana anda dilindungi dari segi kewangan jika sesuatu berlaku ke atas anda sebelum,semasa dan selepas mengerjakan Fardhu Haji.

Menyimpan wang untuk ke Tanah Suci adalah satu usaha yang murni.Namun langit tidak selalunya cerah,suatu yang tidak diingini mungkin berlaku.Kematian di awal usia dan lumpuh menyebabkan usaha untuk menyimpan wang ke Tanah Suci terhenti dan sudah tentu hajat ke Tanah Suci terkubur.

Dibawah pelan TAKAFULINK HAJJ anda boleh merancang untuk menyimpan dengan lebih efisyen,disamping menikmati PELBAGAI FAEDAH dan MANFAAT yang tidak terdapat di Institusi Kewangan lain :-

-1-Simpanan + Dividen + Surplus
-2-Dana Hibah (Untuk Kematian & Hilang Upaya Kekal) Minimum RM20,000
-3-Dana Badal Haji/Upah Haji (RM5000,00)
-4-Khairat Kematian (RM2000,00)
-5-Dana Ziarah (Untuk Kematian & Hilang Upaya Kekal Yang Berlaku Di Tanah Suci) +RM 20,000
-6-Pelepasan Cukai Sehingga RM 6000.00
-7-Dividen Tertinggi (Tahun 2010 16%)

"TAKAFULINK HAJJ ISTIMEWA DENGAN PAKEJ HIBAH-Simpanan & Pampasan 100% Milik Penama Tanpa Perlu Di Faraid Atau Beralih Ke Amanah Raya"

Contoh Simpanan RM100 Sebulan Tahun ke 15
-Simpanan Di Tabung XX/Bank XX RM 20,752
-Simpanan Di TAKAFULINK HAJJ RM 25,686**

P/s : Dengan jumlah simpanan RM25,686 selepas 15 tahun tadi anda boleh memilih untuk pergi dengan Tabung Haji atau pakej syarikat swasta yang mendapat kelulusan Tabung Haji.

Segala pertanyaan lanjut sila hubungi terus ditalian atau SMS ke :

012-4165436
Nizam
Consultant Takafulink Hajj
emai : uzairayyan@gmail.com
Facebook : http://www.facebook.com/pages/Takafulink-HAJJ-Consultant/453681944647242

eddy ipoh said...

TH sebab halal....

NA SAYANG said...

RM100,000 Menanti Anda... http://bit.ly/TjWaMv

Rosayu Ahmad said...

As salam. ..buat pandangan akak..kedua2 akaun mempunyai kelebihan masing2. .Asb memberi diveden yg lbh tinggi dr Th..sbg penyimpan kita harus letak penamaan sekiranya sesuatu berlaku...Asb tiada sistem penamaan..sdgkan TH ada sistem penamaan. .disini terletaknya kelebihan TH..penamaan & zakat..jika ada duit yg berlebihan..akak saran kan utk menyimpan di kedua2 akaun..jika tidak..memadai dgn Tabung haji..ini lbh practical dan selamat.

Rosayu Ahmad said...

As salam. ..buat pandangan akak..kedua2 akaun mempunyai kelebihan masing2. .Asb memberi diveden yg lbh tinggi dr Th..sbg penyimpan kita harus letak penamaan sekiranya sesuatu berlaku...Asb tiada sistem penamaan..sdgkan TH ada sistem penamaan. .disini terletaknya kelebihan TH..penamaan & zakat..jika ada duit yg berlebihan..akak saran kan utk menyimpan di kedua2 akaun..jika tidak..memadai dgn Tabung haji..ini lbh practical dan selamat.

Anonymous said...

sy pilih Tabung Haji..

Anonymous said...

my opinion, better pilih tabung haji.
sebab dividen n bonus dh xjauh beza
tahun 2012
ASB: +- 9%
TH : +- 8%
memang nmpak mcm ASB lg untung. tp kene aware, tabung haji dah tolak zakat. ASB blom lg.. ASB kene tolak lg -2.5%, so = +-6.5% je..
lagi satu. TH diyakini dari sumber yg halal dan x diragui.
ini just pendapat peribadi..
it's up to you to decide....

Fitri Shahrizat Jailani said...

http://theadmirals.wordpress.com/2013/02/13/duit-haji/

Memang untung simpan dalam Tabung Haji, Bersih, tanpa was-was dan zakat dah dibuat.

Untuk ASB Pula dividen memang tinggi, Tapi dengar sok sek orang (org biasa dan alim ulama) tentang kebersihan duti yang dilaburkan.

Untuk alternatif, Prudential BSN Ummah menyediakan plan simpanan untuk menunaikan haji dan umrah. Jujur, pulangan tak sebanyak TH dan ASB. Tapi ianya disertakan plan Takaful/perlindungan dan duit poket kalau ditimpa musibah.

Kelebihan lain badal haji diuruskan secara automatik dgn kerjasama tabung haji travel and tours, as stated inside policy.

Fell free to drop by blog hamba yang tak seberapa tu. :)

ctrahmah said...

dont put all eggs in 1 bucket..simpan kat asb-i sikit, kat TH sikit dan di takaful sikit(sbg perlindung semua simpanan sekiranya terjd musibah). kena bijak menyimpan..tahniah! x semua remaja ad pemikiran nk menyimpan..

ctrahmah said...

dont put all eggs in 1 bucket..simpan kat asb-i sikit, kat TH sikit dan di takaful sikit(sbg perlindung semua simpanan sekiranya terjd musibah). kena bijak menyimpan..tahniah! x semua remaja ad pemikiran nk menyimpan..

Anonymous said...

Sy pon tgh cari simpanan mane yg beerbaloi dr sume segi. Mohon bantuan jue.

Miss shikin

azim said...

miss Shikin,

boleh hubungi saya 013-6482131 & kita boleh jumpa jika Miss Shikin ingin mengetahui dgn lanjut mengenai pelan simpanan bersama Prudential BSN Takaful.

thanks.

nur husna said...

Slm saudara...sy ada bc yg hukumnya harus mnyimpan di asb (dikeluarkn oleh majlis fatwa)..nk info tmbhn, bole laa ke website www.zaharudin.net...hrp dpt mmbantu ~

Anonymous said...

saya pulak ...20 tahun dulu separuh ASB separuh TH , RM20ribu ASB RM20ribu TH , pada tahun ini 2013 ASB RM344,751.38 TH pulak RM31,373.12. kenapa jadi begitu ,,sebab nak pergi umrah , downpayment kereta . korek TH walaupun menyimpan di TH dan ASB sama banyak bermakna saya dah mendapat Dividen dari ASB = RM 144,751.38 semenjak 1990 hingga skrg.

sue admi said...

pada saya dua2 sama baik. tp lagi patuh syariah sekiranya dilaburkan di tabung haji atau alternative berkesan yg lain di takaful, kini etiqa takaful baru launch produk mabrur iaikni pelan untuk mengerjakan umrah dan haji dan berdaftar terus dengan tabung haji.

manfaat lain:
1.) perlindungan
2.) allowances jaga anak rm1000 sekiranya pergi haji atau umrah
3.) badal haji sekiranya niat ke haji tidak ke sampaian
4.) elaun pergi umrah dan haji setiap rm1000
5.) bayaran 2xganda sekiranya meninggal dunia di mekah atau madinah

dan lain2 manfaat.. sila email saya untuk dapatkan quotation percuma ke suhana@admiglobal.com.my
saya akan segera melayani anda

Anonymous said...

http://alhafiz.net/soaljawabagama/bolehkah-wang-simpanan-amanah-saham-bumiputera-dividen-dikumpul-dan-digunakan-untuk-menunaikan-fardhu-haji/

Loving It! said...

assamualaikum..pilih la tabung haji, hati senang. :)

Loving It! said...

ada fatwa yang kate harus, and ada yang kata haram. harus sebab kalu ia diharamkan, akan bawa kepada keruntuhan ekonomi umat Islam. tp hakikatnya, ia haram kerana bcampur yg halal dan haram..tepuk dada, tanya selera..
pilih yg halal, hati senang :)

Loving It! said...

ada fatwa yang kate harus, and ada yang kata haram. harus sebab kalu ia diharamkan, akan bawa kepada keruntuhan ekonomi umat Islam. tp hakikatnya, ia haram kerana bcampur yg halal dan haram..tepuk dada, tanya selera..
pilih yg halal, hati senang :)

Anonymous said...

lebih baik tabung haji walaupun pulangan tak tinggi tapi lagi ok dari ASB sebab ASB melabur kat bursa pun tak patuh syariah.

Mohamad Fariq said...

Di malaysia belum ada yang islamik 100% . TH pun ada interest . Takaful pun ada interest . Semua yang islamik ada interest . So interest tu dah kira haramkan ? Kenapa kita nak ASV haram kalau semua islamik guna sistem interest . So jadi lah bijak . Fatwa mengatakan harus . Atleast kita ada simpanan utk Isteri dan anak2 kita bila kita tiada seperti dalam hadis nabi ' jangan biarkan isteri dan anak2 kita meminta2' . Alhamdulillah saya berumur 25tahun belum berkahwin tetapi sudah ada ASB loan , TH ,pelaburan Bank Rakyat dan takaful saving :) So buka lah mentaliti anda semua . Akur pada majlis fatwa yang arif . Sesiapa yang ingin bertanya sila hubungi saya di 0173759289

Alynn Mueez said...

Alynn pun ada simpan ASB tapi sekarang terfikir pula pasal TH ni..

adli harun said...

pastinya haji melalui etiqa takaful yang sediakan pelbagai manfaat .

Kami Sayang Rakyat Malaysia said...

Ye betul... ASB dan TH dua2 berkonsepkan interest iaitu RIBA...mengikut para Ulama, apabila bertembung dua perkara yang haram dari segi Syarak, dimana jika kita tiada pilihan (dimana semua institusi perbankan mengamalkan sistem RIBA), haruslah kita memilih haram yang paling ringan sekali iaitu jalan atau pelaburan yg paling hampir patuh pada Syariah...hidup didunia ni sementara, jgn disebabkan nafsu dan ketamakan, kita khilafkan hati kita ni pada benda yg haram...Wallahualam..

pen sel said...

Sungguh akan datang kepada manusia suatu masa yang pada waktu itu tidak tersisa seorangpun melainkan akan makan riba. Barangsiapa yang tidak memakannya, maka ia akan terkena debunya.”
(Hadis Riwayat Abu Daud & Ibnu Majah)

Esempoi said...

memang menyimpan dalam tabung haji ada banyak kelebihannya... jom simpan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim