Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Qlimax

Sunday, 18 March 2012

Tutorial Bergambar Cara Buat Fan Page di Facebook

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Jika anda mempunyai perniagaan dan ingin melakukan promosi secara online menerusi laman sosial paling popular di Malaysia iaitu Facebook, maka anda wajib mempunyai Fan Page. Begitu juga dengan para blogger yang ingin menambahkan jumlah pengunjung blog. 


Saya sendiri masih lagi tidak mempunyai Fan Page untuk blog ini kerana bimbang tidak dapat update fan page. Tetapi sekarang, saya telah mendapat solution bagaimana mahu update fan page secara automatik (tutorial ini akan saya buat pada masa akan datang). Sekarang, saya akan menunjukkan beberapa langkah mudah untuk buat Fan Page di Facebook. Tutorial yang bakal saya buat ini adalah untuk Fan Page untuk blog ini.


Scrool down pada profil Facebook, anda akan jumpa link "Create a Page". Sila klik pada link tersebut
Blog saya sesuai untuk komuniti di Malaysia, jadi saya pilih "Cause or community". Jika anda ingin melakukan promosi perniagaan menerusi Facebook, sila pilih "Local business or place" 
Sila masukkan nama Fan Page anda tick pada butang " Agree" dan klik "Get Started"
Masukkan gambar profil anda dan klik butang "Next". Jika anda tidak mempunyai gambar lagi. klik butang "Skip" dan anda boleh masukkan gambar profil pada bila-bila masa nanti
Yang ini sangat penting bagi menarik perhatian orang, masukkan deskripsi fan page anda dan url blog anda dan klik butang "Save Info"
Step terakhir ini yang telah buat saya terkejut kerana Fan Page dah bertukar kepada bentuk timeline!! Pasti akan memeningkan pelawat yang masuk pada fan page ini dan tiada landing tab lagi (ganti dengan cover photo). Manfaat kan ruang admin untuk masukkan post, gambar dan menambah pelawat dengan invite rakan-rakan Facebook anda.
Sekian sahaja tutorial yang sempat saya buat, pada entri akan datang, saya akan dedahkan bagaimana nak update Fan Page secara automatik. Terima kasih

6 comments:

miz ruha said...

thanks atas tutorial yang berguna ni.. ^_^

ryan luvdhoanks said...

guna handpon biase boleh tak kita bikin panPage?

Anonymous said...

aku guna opera mini

Syahiir Aqil said...

Trimas

suzlinda binti samsudin lieyn said...

Sy guna opera mini, mcmne nk bt ye.

Hana Sakura said...

nice blog
visit my blog here --->
http://hanasakura551.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim