Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Qlimax

Tuesday, 20 December 2011

Kenapa Blackberry Bold 3 Tiba-Tiba Tak Boleh Turn On?

Kepada pemilik blackberry, pernahkah anda pernah mengalami perkara yang sama seperti yang saya alami? Tiba-tiba tak boleh on blackberry, walaupun dah cabut-pasang semula bateri, cabut-pasang semula simkad sampai ada yang ketuk-ketuk blackberry ke dinding? haha

Rupa-rupanya jika anda mengalami perkara tersebut, sebenarnya blackberry anda sedang mengalami 'reboot'. Ikuti step by step di bawah untuk pulihkan Blackberry kesayangan anda seperti sedia kala :
  1. Buka Sim Kad dan Media Card
  2. Charge Blackberry anda dan tunggu sehingga keluar lampu led hijau
  3. Kemudian, pasang semula sim kad dan media card anda
  4. Tunggu sehingga 5 minit
  5. Guna semula blackberry anda
Jangan jadi macam saya, charger letak kt office, kena pula hari Jumaat. Selama dua hari tak dapat on blackberry sebab charger takde, kita tak boleh charge guna kabel usb dan sambung kt laptop sebab power dia tak kuat. 

18 comments:

burnkelana said...

hahaha.. ko rendam jer dlm air.. mesti dia serik reebot lg..

widiea azira said...

0uh. .batter pakai nokia 3310 je kot..xde prasaan reebot2 mcm blackberak. .:p

btw thnks for info

amny said...

xde bb :'( sekadar membaca je la.. hikhik

Opy aDa said...

.heyy ,, i na tnye ,, i gune bb bold ,, same situation mcam u but i da cube mcm yg u said , but my bb still ta na turn on ,, theres anyway that u can help me .?? .siusly i need help .. hewhew ~ thankss ^^

Firdaus Kasim said...

Burn : haha! cadangan yang tak boleh di pakai langsung

Azira : awk x suka blackberry ek? huhu

Amny : thanks sbb membaca. Nnti dah ada, x perlu lah baca lg sbb dah tau.. hehe

Opy : motherboard bb u rosak kot.. cuba claim warranty kt brighstar, tp nnti diorg hantar g singapore repair.. u boleh claim dapatkan bb baru

Anonymous said...

Brapa lama tggu led tu nyala hijau?

Anonymous said...

bb curve saya jd mcm 2,dia kt loading page thn loading bar sampai separuh ja??

Anonymous said...

Knp bb xboleyh on no????? Pas tu siap tunjuk batty n ada x atlas batty tu!!!! Lau xda betty pon,,,,,I da cas 1ari daaaaaa...... Help me pliss

Anonymous said...

Guna la samsung

syaZwanie :) said...

nak tunggu lampu led tu keluar berapa lame yerk ?????

Anonymous said...

same problem . Bb saya lampu keypad je nyala , screen tak keluar apa pun . Kalau nak claim warranty tu agak-agak berapa lama ?

Anonymous said...

same problem . Bb saya lampu keypad je nyala , screen tak keluar apa pun . Kalau nak claim warranty tu agak-agak berapa lama ?

linda salwani said...

adoi ble cas kuar lampu merah kjap je pastu padam cas 3 hari pun x bkak jgak adoi

Hunny Anie said...

Saya punye pn sme cm awk....nk bantuan dgn sgere

Hunny Anie said...

Sy punye bb xbole on ... Just loading sparuh bar n stop .... Need help please

Hunny Anie said...

Saya punye pn sme cm awk....nk bantuan dgn sgere

Anonymous said...

huhuhu tolong lah..bb saya tak leh turn on...dah kuarkan segala macam dah...tapi bila on kan dia loading pastu terus ke skrin warna putih tulis blackberry...pastu dia punya bateri jadi panas sgt..walau pun tak di cas...!!!tapi tak pun gi ke menu dia spt selalu..tollooonggg!!! helpppp...o yer nak tunggu sampai lampu hijau tu menyala baper lama plak

miss . fieeza said...

Nape tak boleh jugak ? Brpe kali dah try buat . siap cmpakII lgi henset ni .. Takleh jugak on -_-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim