Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Qlimax

Tuesday, 12 April 2011

Cara Kencing Dalam Islam

Membuang air kecil atau kencing adalah satu keperluan bagi setiap manusia. Kencing merupakan salah satu nikmat yang dikurniakan Allah SWT yang patut kita syukuri. Bayangkan kalau kita menahan kencing? Pasti rasa kurang menyenangkan. Bila dilepaskan, fuh! satu nikmat yang tak boleh digambarkan dengan kata-kata.. hehe..

Cara kencing yang betul ialah mengikut cara Sunnah Nabi SAW. Semasa kencing, kita perlu mengikut adab yang telah digariskan dalam Islam kerana kebanyakan manusia mendapat azab kubur hanya akibat kencingnya tidak sempurna (percikan air kencing kena pada pakaian). Sebagaimana sabda Rasullullah SAW :
“Sucikanlah dirimu dari air kencing, kerana sesungguhnya sebahagian besar seksa kubur itu disebabkan olehnya”. (Hadits Riwayat Ad-Daruquthni)
Cara kencing yang betul ialah 

  • mencangkung sambil menutup kepala. Syaitan akan kencing di atas kepala yang tidak ditutup. 
  • Punggung pula duduk di atas kaki kanan. Tarik seluar atau kain hingga ke paras bawah lutut. 
  • Tangan kiri anda menekan sedikit di perut. Tangan kanan diguna untuk tutup kepala. Sila rujuk gambar.

cara kencing yang betul
Cara kencing yang betul. Bukan berak ya..
Jamban yang berbentuk bowl (mangkuk tandas) TIDAK digalakkan pasang di rumah kerana ianya amat sukar digunakan jika mencangkung. Pernah terjadi kes mangkuk tandas pecah selepas seorang perempuan duduk di atasnya ketika hendak membuang air sehingga menyebabkan kecederaan yang serius. 
cara kencing yang salah
Tidak dibenarkan kencing sambil berdiri kerana dikhuatiri percikan air kencing terkena pada pakaian sehingga tidak sah solat
Selepas air kencing berjaya dibuang, picit-picit sikit kemaluan tu sambil goyang-goyang sikit badan sambil berdehem tiga kali supaya sisa-sisa air kencing dapat dikeluarkan sepenuhnya. Barulah masalah kencing tak tos dapat diatasi. 

Selepas itu, basuh kemaluan dengan air mutlak yang mengalir. Kemudian, keringkan dengan tisu. Akhir sekali sila flush dengan senang hati tanpa rasa bersalah :)

Ada apa nak tambah tak? sila beritahu di ruangan komen. Terima kasih

66 comments:

CikNiza said...

huhuhu...
sangat bergune this info..hehehe :p

Firdaus Kasim said...

@CikNizaamalkan taw!

decrewz said...

Rasanya ada cerita disebalik cara duduk ikut cara nabi ni tapi dah lupa la..he3

Seksi Bani said...

thanks dear.. useful entry.. :D

puanbee said...

hee tk de apa nk tambah ler aka saja dtg menyinggah!!

nurul lalala said...

wa..baru tau punggung kena duduk di atas kaki kanan~hehe
mekaseh..^^

hoyahadis said...

bagus info ni..hampir kesemua budak kecik sekarang(lelaki)suka kencing berdiri siap pancut kat pokok akk dengan senang hatinya buat baja...lepas tu tk basuh pun..(~_~)..pelik kadang2 kenapa mereka tak didik ank2 sebaiknya dan selalu anggap remeh benda penting mcmni..

Peja said...

sesuai utk lelaki sahaja... utk pompuan, blh ajar anak2 lelaki nanti :D

Nice info bro :D

Shamsuddin Amin said...

info yg sgt baek...
tapi
most of tandas kat malaysia ni
seperti
menggalakkan kite tuk
tidak mengamalkan kencing dalam islam ni... Huhu

Tun Aqilah said...

nice info :D

benda remeh temeh macm ni la yg penting :D

Firdaus Kasim said...

@decrewzmmg ada.. kalo x silap, yahudi tue selalu ejek Nabi dgn tiru gaya Nabi duduk masa kencing.. lepas tue, aq pun dah lupa.. hehe

Firdaus Kasim said...

@nurul lalalasama2 awk.. amalkan taw

Firdaus Kasim said...

@hoyahadisbtul tue kak.. pendidikan bermula dari rumah.. dan didikan yang baik, adalah didikan Islam.. akak sebagai ibu, bolehlah ajar anak2 tentang sunnah Nabi SAW nie ya

Firdaus Kasim said...

@Pejauntuk perempuan, sy x pasti.. sbb apa yg sy kongsi nie, sy yg amalkan sendiri lepas Ustaz ajar

Firdaus Kasim said...

@Shamsuddin Amintaw x pew.. tu lah salah satu strategi org kafir nk jatuhkan Islam.. malangnya ada org Islam sendiri ambil mudah pasal hal ini..

Firdaus Kasim said...

@Tun Aqilah taw x pew awk..

siti raudha said...

berinfo...i follow,plz follow me back..tq..

Firdaus Kasim said...

@siti raudhathanks ya raudha :)

♥CiK duYung_Ca♥ said...

bagus2..lelaki lebih patot amek serius...

dan sy, x suka tndas jnis bowl...huhu

Qaseh dalia adelia said...

hihi malu nak baca tapi tq sharing .. info yg bagus ..laki lah terutamanya weee ~

cik anna said...

heheh..gelak plak bace entry ni..btw, nice info

red said...

thenks for sharing ur info bro... nice post

Izyan Masri said...

FUYOOH.INFO BAGUS NI :D

Anyyss Shuhaimi said...

wah.,baru tau.. :)

Ujang9897 said...

wow ilmu...=)


SPAM gak..

undi aku..erti kehidupan..heee

http://bpm-undip2.blogspot.com/

decrewz said...

Ha3.. Biar Jai sambung.. Suatu hari, dia tiru cara nabi duduk masa kencing, time tu, org tu baru je curi buah kat kebun org lain, dalam masa yang sama, tuan kebun dah bersiap dengan tali yang diikat seperti koboi untuk tangkap pencuri. Bila dia baling je tali pada pencuri tu, tali tu x lekat sebab pencuri tu duduk kencing macam cara nabi... Lepas tu dai memeluk islam.. Lebih kurang camtulah.. Betul x...he3

akubiomed said...

Terima kasih berkongsi info berguna :-)

MamaIeta said...

hehehhehe nak kencing pon ada cara ke? betul jugak! kalau tak hancing merata2. Thanks info.

Jom ke blog. ieta ada buat entry baru " Budak Comel Yang Selalu Buat Hati Aku PANAS!"

esyad said...

nice info..^_^ follow me..

wany dianwanie said...

good info...benda2 mcm ni kene amalkan...terutama ntok kebersihan diri........

amny said...

nice tipp..sangat2 berguna..^^

decrewz said...

Errr.. Lupa nak tanya.. Pompuan cemna? Lain kan?

Ainnur Afiffah :) said...

very nice entry ^^





nuffnang ape ? T_____________T

Firdaus Kasim said...

@siti raudha
ok nnti i follow u back.. kehkeh!

Dawa said...

baguslah tolong ingat mengingati psl cara hidup islam :)

Firdaus Kasim said...

@♥CiK duYung_Ca♥
yup! taw x pew.. mmg entri nie utk laki je.. tp ramai perempuan komen.. hehe

Firdaus Kasim said...

@Qaseh dalia adelia
menuntut ilmu x perlu malu.. hehe

Firdaus Kasim said...

@cik anna
eh, npe gelak pula? ngee~

Firdaus Kasim said...

@red
thanks red ;)

Firdaus Kasim said...

@Izyan Masri
thanks ya iyzan

Firdaus Kasim said...

@Anyyss Shuhaimi
yup! lain kali nk taw perkara yg jrg org taw, awk masukkan emel su suoaya x ketinggalan entri2 baru :)

Firdaus Kasim said...

@Ujang9897
alamak! abg ujang lmbt bgtau la.. sy dah undi arcx dah.. hee~

Firdaus Kasim said...

@decrewz
btul la kot.. aq pun dah ingat2 lupa.. tapi apa yg kau cerita tue betul la.. ada byk kebaukan kalo kita amalkan Sunnah Nabi SAW..

pasal cara perempuan kencing aq x pasti.. kena rujuk ustazah.. tapi rasanya sama je kot..

Firdaus Kasim said...

@MamaIeta
kak, sebenarnya setiap apa yg kita buat, ada cara yg telah ditunjukkan Nabi SAW hatta semasa bersetubuh pun ;)

Firdaus Kasim said...

@esyad
thanks esyad

Firdaus Kasim said...

@wany dianwanie
btul tue kak

Firdaus Kasim said...

@amny
terima kasih awk :)

Firdaus Kasim said...

@Ainnur Afiffah :)
awk pergi www.nuffnang.com.my

Firdaus Kasim said...

@Dawa
kita sebagai org Islam mmg selalu kena ingat memperingati :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

info yg sgt2 berguna...ni tandas lelaki cuba 2-3 biji je yg brtutup..tu pun untuk buang air besar..lain2 semua berdiri..ikutilah cara islam..

Bos said...

tangan kanan pegang kepala,tangan kiri tekan perut.yang satu tu tak pegang ke?biar berjuntai? maaf,nak tau lebih lanjut..hehe..

♥CiK duYung_Ca♥ said...

@Firdaus Kasim
err..mungkin lelaki xmo komen sebab..sebabbbb...da biasa kencing berdiri...[maaf kaum2 adam..benda yang baik,kena ikot.. :)]

Firdaus Kasim said...

LM : biasalah tue kak.. org kafir cuba menghapuskan sunnah Nabi di kalangan org islam

Bos : pegang perut sekejap je.. bila dah habis kuar, baru lah picit benda berjuntai tue.. bg kuar habis2

Ca : btul la kot.. hee

GadisKechil said...

rasanye lelaki paling patut bace ni! hahaha. sebab setakat ni tak pnah kenal lagi pompan kencing berdiri. ngeee~

Firdaus Kasim said...

gadis, mmg entri khas utk lelaki pun awk.. hehe

srikandi cinta said...

pastu, mcm biasa.. bismillah setiap kali buat apa saja kena baca even buang air kencing..pastu, kena jugak berniat..

'sahaja aku buang air kecil kerana Allah'.

itu je yg sy tau. hehe :)

kepala tu sudah semestinya kena tutup.mengikut hukum fizik, mereka yg menutup kepala semasa buang air lebih bijak & mudah terima ilmu berbanding mereka yg tak tutup kepala ..

Cik Rena Puspita said...

assalamualaikum mintak kebenaran untuk post entry ni dlm blog saya...

terima kasih...

http://cintarena.blogspot.com/

Firdaus Kasim said...

Srikandi : sebenarnya ada doa sebelum masuk tandas

wah, thanks sharing info nie ya.. baru sy taw.. hehe

rena : silakan.. perkara baik perlu disebarkan.. x pyh minta izin pun x pe :)

encHIx laNDax said...

Ya! jangan men Pancuttt je!hahahhaXD

Firdaus Kasim said...

landax : kecik2 boleh lah pancut sbb x taw lg masa tu.. hehe

cheMissy said...

good tips~tq

Firdaus Kasim said...

@cheMissy
amalkan ya :)

Anonymous said...

thanks bnyk2. Ya Allah, balasilah org yg post ini ganjaran yg setimpal di dunia n akhirat

Aswan Baba said...

Terima kasih tuan..info yang sngat berguna. =)

Anonymous said...

Salam - amat bagus article ini dan saya ucapkan ribuan terima kasih, cuma saya ada satu soalan boleh ke kita menutup kepala dengan menggunakan topi, sapu tangan, tuala tangan (tuala kecil) atau kain.

Sekian terima kasih

selamat said...

ilmu..... Yang perlu dijadikan amalan..... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim