Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Qlimax

Thursday, 28 April 2011

Apa Itu Spam?

Ini adalah spam di shoutmix!
Ingat lagi masa mula-mula Firz buat blog, selalu dengar perkataan spam, apa itu spam ya? akibat malas nak amek tahu, Firz tak sedar yang Firz dah melakukan spam di emel dan shoutbox. Pernah juga kena maki.. hehe.. biasalah.. tak tahu kan? Mesti korang pernah buat benda yang sama kan? 

Maksud spam ialah satu perbuatan melakukan iklan sesuka hati tanpa melakukannya di tempat yang sepatutnya. Tujuan spam adalah untuk melakukan promosi dan menyuruh orang klik pada iklan CPC (Cost Per Click) supaya keuntungan maksima dapat dihasilkan.

Kalau anda menghantar email yang mengandungi iklan CPC pada orang yang tidak dikenali, sama seperti anda masuk rumah orang tanpa diundang dan terus menceritakan kepada tuan rumah tentang produk anda. Tidakkah itu satu perbuatan yang memalukan? huhu..

Sebab tu Firz dah buang shoutmix sebab yang pertama lebih ramai orang yang buat spam dan kedua shoutmix nie membuatkan blog Firz jadi berat dan susah untuk loading. Jadi, kalo nak tinggal jejak, just kt ruangan komen je k? Sekadar cakap 'hye' pun takpe, Firz tetap approve. 

Lagipun, komen di blog ini lebih banyak manfaatnya dari segi backlink sebab blog ini sudah disetkan sebagai Do Follow. Maknanya, sekali anda komen, pasti traffic blog anda bertambah.

Kesimpulannya, lakukan promosi iklan/blog dengan berhemah. Belia Benci Spam ! :)

63 comments:

maizalove said...

baru tau apa itu spam, hehe ingat kan span baju td..gurau je..
maizalove juga sudah buang shoutbox tu sebab org singgah je n komen kat situ..mesej yg ditinggalkan plak berunsur seperti ini..saya follow awak so follow la saya balik hehe..ada ka patut..kan lebih baik singgah dan baca entry sambil mengomen apa yg patut ye x..dah penat2 buat entry tada sapa mau komen ke huhu..letih mak.. hehe..

Aku Skema said...

aku pon jarang bw dari link cbox aku..samaada aku bw dari widget GB xpon dari link kat dalam komen je

wong said...

nice...jangan seseakli spam website org t kena ban....huhuhuhu

Shamsuddin Amin said...

part yg last tu best...
belia benci spam... hahaha

Santan berlada : member KL ku yg terlampau...

shandye. said...

sumpah benci spam! sebelum ni blogspot takde spam moderator so bg blog yg tak enable moderation dan capcha mmg terdedah kepada spam.

gara-gara itu, tinggal blog sebulan tak update, bila bukak dashboard terus dapat notification dr google ckp blog dh kena delete n dh diberi notifikasi 48 jam utk respons tp takde respons dr pihak sy sbb sy tak on9.

oleh sebab itu blog lama sy hilang begitu sahaja. I HATE SPAM & I HATE SPAMMERS!

ok. sekian.

amny said...

sebelum ni memaang xbape paham sangat maksud spam....kejap2 orang sebut spam..memang agak bluur r...uhhuhu


thanx taw bagthu...^^

Nurna said...

nice info,,, baru tau apa tu spam...
thanks ya... ^_^

MaiRa QuEeN said...

abg fir..maira suke la tgur psal spam2 nie..nasib btul...hehehhehehe...tq for this..like it...

decrewz said...

Dulu masa mula2 buat blog, slalu terjah kotak komen org, tapi x pernah spam la.. Tapi yang peliknya, bila tengok kotak komen kat blog sendiri, macam2 keluar, tulis lain, bila klik lain yang keluar.. Masa tu x tau lagi, buta2 kayu gitu...ha3

rara pinkmafia said...

eh yeke.hmm i pny shoutmix ok je..

Ramli said...

ooo itu la SPAM sebenarnya, terima kasih utk penerangan.

♥suNa husNa♥ said...

ooo.gitu ek rupanya spam.tak tahu pom..:P

cik aufa faqihah said...

ouh, spam tu cennggitu :D
baru tawu =="

tengs yup,..huhu btw, baru nak catik shoutbox tadi. ouh sebab tu ke ada certain blogger buang shoutmix :D

hurm, paham dah knape :)

tQ again :D

hehe, nak cakap hai je, tapi ta byase lau dah komen mesti nak komen panjang2 :P hehe

fisa othman said...

SPAM memang sampah!!

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
prosedur bawa masuk kenderaan luar

diy bumper pecah bumper calar

eemmmmm spam ni menyusahkan.... kenapa kita yang tak berdosa kena spam ni... ini mesti kerja-kerja orang yang kurang kerja... tak ade benda lain dia nak buat dia spm ajer blog orang

Tun Aqilah said...

qila pn x tau sgt ape itu spam... =.=

Hisyam Nozi said...

Sama la bro, aku dah buang dah shoutmix kat blog. Aku tak update blog 8 hari tengok spam je belambak, entah2 masuk pakai autoblogwalking ape diorang ni.

Dekcik said...

owh 2 mksd nye..bru dekcik tahu..nice entry..=)

entry terbaru..http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/04/perempuan-sekarang-dahsyat-jangan-main2.html

Lagenda said...

mak mencik spam..mak suka check dulu IP address dia then kalu kurang memberansangkan, mak delete je mesej dia kat kotak jerit tu..sian klu kwn2 lain plak klik

sweet stalker said...

huu..baru tau yg shoutmixbox ni boleh buat spam. baru je start blog2 ni.. thenks bgtau.. :)

Mr.Kerro said...

haha cth Telefon awam tu trbaik mnggambarkan SPAM..hehehe

NOOR FATIN said...

spam mcm pengganggu yg xmalu masuk umah kita lpas tu buat mcm umah sendiri. hahaha tak suka spam jugak!

Asma Kamal said...

Owhh.Mcm tu ke ?
baru arini tau :)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

sokongg!!
aritu pakai gak shoutmix..
pastu banyak sangat lalat dan langau..
so buang..
better diorang komen kat entry..lagi beerti..
kadang2 xbaca pun entry..just drop by jerk..
erkkk...ehheehe..
namo spam2 rrrr!!~~ hehehe..

psstt: kata nak tuko banner??dats mean??


☆┌─┐ ─┐☆
☆│▒│ /▒/
☆│▒│/▒/
☆│▒ /▒/─┬─┐... HYE!!HYE!!..
☆│▒│▒|▒│▒│ ..PEACE..
┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│..MENJEJAK 10 DISINI..
└┐▒▒▒▒▒▒

♥ salam singgah dari mummy weiyda♥
♥ eppy blogging ya!♥

hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

Ainnur Afiffah :) said...

mencik spam ! mencikk! heheh

r-5 said...

tu la pasal spam? aku pon pernah spam orang aduss semalam nyaris aku tak kena spam dalam SB sebab kaco awek sorang mamat ni. ahahah

tia @ Ini Kisah Tia said...

SPAM ni kalau masuk kat inbox emel memang rasa menyemak . mencik ! hehe ;)

Firdaus Kasim said...

Maiza : hehe.. tue la pasal awk.. skang nie org suka kejar follower tp blog x terjaga pun.. huhu

Aku Skema : sama la dgn.. aq pun blogwalking sesiapa yg komen entri aq je..

Wong : kau pernah kena banned ke? huhu

Sham : semua org mmg x suka spam pun bro

Shan : em, kesian nya.. aq benci kalo spam kt emel je.. kt blog ok lagi.. hehe

Amny : sama2 awk :)

Nurna : sama2.. sharing is power! hehe

Maira : tegur mcmana tu maira?

Jai : sama la dgn aq dulu.. skang dah taw, x buat lg.. huhu

Rara : u punya shoutmix x pernah kena spam ke??

Ramli : yup! itulah maknanya.. hehe

Husna : skang awk dah taw an?

Cik Aufa : kalo blogger yg dah byk traffic nie, chatbox mmg diperlukan lg.. hehe

Fisa : haha! btul tu awk :)

Afza : hehe.. best kenyataan bro nie

Qila : skang awk dah tau kan?

Hisyam : aq pun x tahu.. huhu

Dekcik : thanks awk :)

Mak : wah, baiknya hati mak.. hehe

Stalker : kalo blogger baru nk pasang shoutmix mmg x salah pun.. hehe

Kerro : hehe.. taw x pew

fatin : semua x suka awk.. huhu

Asma : yup!

Weiyda : haha.. kelakar la kenyataan kak tue.. hehe

Ainnur : saya pun mencik!! huhu

r-5 : wah, mmg sempoi bro.. hehe

tia : taw x pew

Nissa Jalaluddin said...

belia benci spam!haha...bagus entri ni.saya noob.baru tahu saya buat perkara y salah...hehe.tq!

phentermine said...

Phentermine...

PhentermineHome.com will help you get your curvy figure back with the best deals available on the weight loss drug Phentermine, which will help you in slimming without the need of starving yourself or by without going under the painful procedure of surgery...

http://www.PhentermineHome.com/

salwaismail said...

dah kena banned. tak tau pesal. sedih!
 http://salwaismail.blogspot.com

Firdaus Kasim said...

Nissa : jangan risau, semua org pasti akan melakukan perkara yang sama

Salwa : cuba awk buat aduan kt blogger..

putra suki said...

hai Tq dgn info yg menarik. huhu. betul la, blog awk sangat ringan. huhuhu. :)

qfsue said...

thanks utk info...saya pun bru tau...

asya said...

owh..thnx! now bru tahu apa tu spam! maklumlh baru lg..=)

Firdaus Kasim said...

putra : blog ni dah compressed

af : ok, sama2 belajar

asya : sy pun pernah buat spam.. hehe

Shameer Fuqaha said...

nice info

Paris Hilton (M) said...

wowwww

iyagus ugy said...

oh....gitu y kang...hmmm

sis92 said...

huhu

aritu sis cek email
sekali amek ko banyak gila spam..siot je ..
::

aien said...

baru tahu apa maksud spam tu... hheeheheh..

udin said...

wkwkwkkwk yahooooo dh tau ape tu spam...akhirnya terjwb gak soklan aq huhuu

nextandy said...

oooo... itu yah yang dimaksud spam.
thanks for admin, aku dapat ilmu baru lagi

En Aiman (012-593 3080) said...

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.............................

Anonymous said...


Oxycontin Overnight[url=http://www.oxycontin-overnight.com]Oxycontin [/url]http://www.oxycontin-overnight.com
Purchase Cialis[url=http://www.cialispurchase.us]Purchase Cialis[/url]http://www.cialispurchase.us
Ambien [url=http://www.onlineambien.us] Ambien Online[/url]http://www.onlineambien.us
Cialis [url=http://www.cialiscost.us] Cialis Cost[/url]http://www.cialiscost.us

Anonymous said...


Purchase Viagra[url=http://www.purchaseviagraa.com]Purchase Viagra[/url]http://www.purchaseviagraa.com
Cialis Online [url=http://www.buy-cialis.eu] buy cialis online [/url]http://www.buy-cialis.eu
Purchase Levitra[url=http://www.purchase-levitra.us]Purchase Levitra[/url]http://www.purchase-levitra.us
Ambien [url=http://www.ambienonlinepharmacy.com] Ambien Online[/url]http://www.ambienonlinepharmacy.com

Anonymous said...

Askіng questions are genuinely nice thіng іf yоu are
not unԁeгstandіng something totаllу, however this ρiece оf
ωritіng gives fаstidious understanԁing уet.


Hеre is my sitе - ava auto trader
Look at my blog post ;

Anonymous said...

Prettу component οf content. I simply stumbled upon youг blog аnd in аccession cаpital to say that I acquire actuаllу loved аccount youг ωeblog posts.
Аnywaу I'll be subscribing for your feeds and even I fulfillment you get entry to persistently rapidly.

My web page ... drug rehabilitation
my web page > samsung galaxy note 2

Anonymous said...

Ι'm amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that'ѕ equally eԁucatіve and interesting, and let me tell yоu, you hаvе hit the naіl οn the heаd.
The іsѕue is ѕοmethіng too fеw men and
wоmen are sрeаκing intеlligentlу about.

Now i'm very happy that I found this during my search for something concerning this.

My web page
My site >

Anonymous said...

We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with useful info to work on. You have performed an impressive task and our entire community might be thankful to you.

Have a look at my web blog; forexbroker
My page - vapornine

Anonymous said...

Vегy good websitе уou have
here but I was wonderіng if you knew οf any uѕer discussіοn foгums that cονer the sаme
tоpics tаlked abοut hегe?

I'd really love to be a part of online community where I can get feed-back from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thank you!

Also visit my website - galaxy note 2
Also see my website - galaxy note 2

Anonymous said...

Amazing! Its genuinely remarκable pіece of writing, I have
got much cleaг idea regarԁing from thiѕ
paгagraph.
Also see my web site - http://instagram-promoter.com

Anonymous said...

Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your
articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums
that cover the same subjects? Thanks a lot!



My web page: tek
Also visit my webpage ; lvf

Anonymous said...

This page certainly has all the info I wanted about
this subject and didn't know who to ask.

Check out my weblog; efg

Anonymous said...

Hello everybody, here every person is sharing
such experience, thus it's pleasant to read this website, and I used to visit this blog all the time.

Feel free to visit my weblog - weg

Anonymous said...

It's genuinely very difficult in this full of activity life to listen news on TV, so I simply use web for that reason, and take the most recent news.

Here is my web-site :: social media company
Also see my web page > http://best-retweet.com

Dhiyas kn said...

Trima kasih mas. Akhirnya saya tau.. Apa itu spam!

Anonymous said...

While a trial of non operative treatment have demonstrated poor results.
No one spoke except the court clerk who announced the case to be heard,
gives an assessment of the injury when he returned to
Carrington and Ferguson decided not to risk physical therapy interventions for tennis elbow the playmaker.


Here is my web-site; elbow injury pain

Anonymous said...

Meal Size: - The breast implants wichita ks cost idea
is to poach it the day before in the hope of improvement and recovery.


Also visit my site breast implan

Anonymous said...

Nowadays, I still lil kim skin lightening hadn't heard from the photographer. You have to have that mentality. In the past decade. Babies below the 10th lil kim skin lightening percentile were classified as obese. Is Bike Riding Good for lil kim skin lightening? Yes, you can still get a workout when you're pressed for time or stuck in
line at the nearest high school cafeteria. It's doubtful that you will almost always return as soon as possible.

My webpage ... howtobleachskin.info

Anonymous said...

Spam desuka*? Perlu* wujud dan ia diperlukan oleh setiap orang yang bakal _____. Haha. xD

Anonymous said...

The best volume you can get an idea od the
shades. Here's what happened: eyebrow growth rate When I started hearing and seeing things about this brand from several people, and can be used to treat arthritis and skin diseases. The esthetician protects the eye area. So if you have any ideas, since comments are not available online but may be a very interesting product. I found mine at eyebrow growth rate JoAnns near the painting supplies.

Look into my site - reviews of eyelash growth products

Anonymous said...

Nk sepam skali..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim