Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Putikan Gigi

Tuesday, 29 March 2011

Cara Buat Locker Folder

Jika anda mempunyai dokumen yang penting atau file yang bersifat peribadi di mana ianya tidak boleh di akses oleh orang lain, maka anda haruslah mempunyai satu folder yang berkunci. Folder berkunci ini mengkehendaki anda memasukkan password yang dicipta sendiri untuk mengakses folder tersebut. Cara membuat folder berkunci ini sangat mudah dan anda tidak perlu download sebarang software. 


Langkah 1 
Copy dan paste kod dibawah ke dalam notepad.

cls
@ECHO OFF
title Folder Locker
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to Unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%==
PASSWORD ANDA goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End
Gantikan PASSWORD ANDA dengan kata kunci anda sendiri. 

Langkah 2 

Save notepad anda tadi dan beri nama File name sebagai Locker.bat atau apa sahaja nama folder yang anda mahu asalkan extensionnya mesti .bat
Save as type sebagai All Files
contoh : MySecret.bat

Langkah 3

Jika anda save locker folder tadi di Document, sila pergi ke Document dan anda akan nampak icon locker seperti di atas. Klik icon locker tersebut.

Langkah 4 
Lepas anda tekan icon locker tersebut, sila masukkan password anda dan tekan enter. Selepas itu satu folder dengan nama anda sendiri tadi (Contoh : MySecret) akan keluar di Document. Sila masukkan sebarang file/video rahsia ke dalam folder MySecret tadi.

Langkah 5
Untuk menutup folder rahsia tadi, sila klik icon locker tersebut dan satu paparan seperti gambar di bawah akan muncul. Sila tekan Y untuk kunci/lock folder anda tadi.



Kini folder rahsia anda tadi sudah selamat dikunci dan sesiapa boleh buka melainkan anda mendedahkan kata kunci kepada orang ramai.

28 comments:

Mr Strider said...

hehe...cantek..pasni senang aku nak save PNC file kat pc opis nie..hehehe..xpayah nak download2..aku igt nk lock folder kena download software..hehe

p/s : PC office nie xle suka2 install software..suma nk kena mntak izin IT Dept..hehe

Regards,
-Strider-

Mr Strider said...

hehe...cantek..pasni senang aku nak save PNC file kat pc opis nie..hehehe..xpayah nak download2..aku igt nk lock folder kena download software..hehe

p/s : PC office nie xle suka2 install software..suma nk kena mntak izin IT Dept..hehe

Regards,
-Strider-

d_tieah said...

Terbaek! Selalu buat kat hard disk je.. Then, semua file yang nak d lock tu simpan dalam tu je.. Hahahah..

Entry Terbaru 1 : Amy Search Pengetua AF Musim Kesembilan?

hoyahadis said...

bestni..bole simpan fail yang agak peribadi..hu..hu..
sebab ramai pengguna lappy ni akak ni...terutamanye bile balik kampung..(^_^)

hoyahadis said...

hu..hu..da bole guna..memang best.. thank you..buat tuto best-best lagi ye..(^_^)

Firdaus Kasim said...

Strider : aq lupa nk bgtau kelemahan kod ini, kalo kau simpan notepad atau microsoft word, dia masih lagi boleh lg tgk kt bahagian start. Jadi, kau kena buang notepad dan microsoft word kt bahagian start. Video pun sama.. haha.. faham x?

Dtieah : mmg kt hard disk sekuriti dia lg bagus tapi leceh sbb nk kena shutdown laptop dulu, baru hard disk tue lock secara automatik

Kak Hoyah : hehe.. simpan benda tue elok2 taw, jgn bg anak2 tengok.. hehe

dyana nana said...

hehe, boleyh la gne... nant tapayah nak risau2 lagi, .. (:
kuikui

Firdaus Kasim said...

nana : guna lah dan x perlu risau lg file awk diceroboh org.. huhu

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Waa bagus ni.. Boleh la simpan fail2 peribadi..

Jom terjah:
Alhamdulillah..

Firdaus Kasim said...

Hanim, simpan ketat2 yew.. hehe..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Maaf saya lama tak ziarah kamu”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
eb, tnyer sket. boleh tak aku buat kat folder pendriver atau buat partition kat HD?

Firdaus Kasim said...

Afza : boleh je nk buat kt pendrive, tapi kena save as kt pendrive.. kt partition tue aq x pasti xsbb x pernah buat

red said...

woishhh... ni ilmu baru nie... thenks for sharing bro... nanti leh kasik try laa

waN Mohd Salim said...

waaaaaaaa kat mane ade jual mende ni .. sye nak bgi tau awak .. sye tag awak dlam contest sye ... kalau sudi singgalah dan join ye http://wanmohdsalim.blogspot.com/2011/03/contest-penulis-senja-terakhir.html

Firdaus Kasim said...

Red : sama2.. kalo x jadi x tahu.. hehe

wan : jual apa pula? haha.. ok nnti sy usha..

fromjarn said...

tq kongsikan bersama..
mmng berguna..
untk lindungi fail penting

fromjarn said...

tpi still ada kelemahan la bro..
dia bleh delete fail tu..
bleh upgrade lgi x..
wasalam..

Firdaus Kasim said...

fromjarn : dia mmg boleh delete pun.. tujuan locker folder nie just nk hide folder je sebenarnya..

kalo nk bagus lagi, kena guna software punya

izaRamos said...

best. suka... folow la :)

izaRamos said...

mohon share dkt blog sy bole??

Firdaus Kasim said...

@izaRamosboleh! x kisah pun.. :)

izaRamos said...

tq ;)

Firdaus Kasim said...

@izaRamos
sama2 iza :)

cik kuntum said...

wah menarik...!!! hurm tq share :)

Firdaus Kasim said...

sama2 cik :)

Anonymous said...

boleh jugak bukak...macam mana nak buat ni..

Anonymous said...

kenapa bila taip password, word dia visible eh?

Anonymous said...

sangat2 mudah nak pecah masuk kalau pakai cara ni haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim