Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Putikan Gigi

Monday, 28 February 2011

Tips Memilih Kad Kredit



Amat pelik seorang yang tidak menggunakan kad kredit tetapi membicarakan tentang kad kredit. Sebenarnya firz merancang nak buat kad kredit tetapi setelah meneliti apa itu kad kredit, tiba-tiba ubah fikiran. Nak tahu kenapa? jom baca tentang kad kredit dan tips memilihnya di bawah, lepas tu firz bagitahu kenapa firz tidak mahu menggunakan kad kredit :

Maksud Kad Kredit :

  • Kad kredit ialah satu cara yg membolehkan anda membeli barangan/perkhidmatan tanpa menggunakan duit tunai. Contohnya biasa kita tengok di kaunter pembayaran shopping complex, segelintir membayar manggunakan kad kredit.
  • Bila anda menggunakan kad kredit utk membeli barangan, sebenarnya, pengeluar kad kredit tersebut yg membayar kepada jurujual tersebut bagi pihak anda.
  • Kemudian, pengeluar kad kredit tersebut akan menghantar bil kepada anda dalam bentuk penyata bil bulanan.
Tips memilih kad kredit :
  • Banyak kad kredit yang ditawarkan di pasaran. Maka anda haruslah memilih kad kredit yg betul-betul memenuhi keperluan anda.
  • Buat perbandingan tentang fee(yuran), caj dan ciri2 yang ditawarkan oleh pengeluar kad kredit sebelum memilih kad kredit.
  • Terdapat sebahagian pengeluar kad kredit menyediakan pelbagai hadiah sebagai mempromosikan kad kredit mereka. Maka anda harus meneliti syarat2 yg dikenakan utk mendapat hadiah tersebut atau tunggulah kena denda jika tidak mematuhi syarat2 tersebut.
  • Untuk menarik perhatian anda, pengeluar kad kredit akan mengenakan yuran atau caj yg rendah pada tempoh tertentu. Kadar faedah permulaan yang rendah biasanya ditulis dengan saiz fon yang besar dan mudah dibaca dan kadang-kadang tanpa mempamerkan tarikh luput.
  • Kadar faedah selepas tamat tempoh pula tidak dinyatakan dengan jelas( fon kecil dan terdapat pada halaman terakhir pada borang permohonan)
  • Maka, anda perlu memahami syarat-syarat promosi dan menyedari bila tempoh promosi akan tamat kerana anda mungkin dikenakan caj seperti biasa atau pada kadar yang jauh lebih tinggi setelah tempoh tersebut berakhir.
  • Sila pastikan anda memilih kad kredit yang mengenakan fee/yuran yang lebih rendah dan memahami syarat2 atau terma2 yang telah ditetapkan.
Jadi, sekarang bukan masanya untuk firz membuat kad kredit kerana struktur kewangan firz yg masih belum kukuh, lebih-lebih lagi jika guna kad kredit ni, banyak caj yang dikenakan. Antaranya ialah :

  1. Yuran Penyertaan
  2. Yuran Tahunan- Ini adalah yuran sama rata yang perlu dibayar setahun sekali. Anda dikehendaki membayar yuran tersebut walaupun anda tidak pernah menggunakan kad kredit anda. Yuran tahunan biasanya adalah di dalam lingkungan RM60 hingga RM90 untuk kad klasik dan RM130 hingga RM195 untuk kad emas.Faedah (Caj Kewangan)
  3. Faedah ( Caj Kewangan)
  4. Yuran Pendahuluan Wang Tunai
Jadi, jika anda ada duit banyak, tiada masalah untuk guna kad kredit. Student mcm firz mmg tak layak guna kad kredit sbb nnti banyak hutang. Duit PTPTN pun tak bayar lagi.. huhu!



17 comments:

IMANSHAH said...

kadang2 terpaksa juga guna

wany said...

huhuhu...x pernah guna...takut nnti x sengaja hutang bertimbun dgn bnk sbb kad crdt jer...baek x payah...

Raji berkata said...

err duit xbyk lagi blom rasa nk guna lgik ;P

Firdaus Kasim said...

shah : taw x pe, aq sebenarnya nk beli laptop baru, tp kena guna kad kredit kalo nk byr bulan2

wany : kalo akak kaya, akak guna la.. hehehe

Firdaus Kasim said...

raji : sama lah kita.. haha!

Shafa said...

elakkan dari ada kad kredit. haha.. sekali dah guna nanti rasa nak guna berkali2. pastu menimbun la hutang.

Firdaus Kasim said...

shafa : terima kasih sudi kongsi info.. awk ada pengalaman ekh?

mie said...

kad kredit kadang2 membuatkan kita boros..
eheehee

wany said...

kalo kaya x keje dah taw...cuti terus...huhuhu...x pki kad cdt pon da blambak utang nye...ngeeeee...

Seksi Bani said...

kalau boleh elakkan guna kad kredit, lebih baik elakkan..

p/s: aku lebih bangga kat kaunter bila bayar pakai cash daripada kad kredit.. :D

nabilah_2908 said...

pernh berura2 nk guna kad kreadit tuk isi minyak...

tp fikir2 balik....tk jadi...huhu...

yer la..nk menambah hutang lagi..PTPTN tk habis bayar..loan kete lagi...loan lain...

duit gaji tu...dok bayar hutang je... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
AIR OH AIR

Ain Zulaikha said...

nice, tapi mak pernah kata jangan pernah guna kad kredit.. kalau tau kita tak mampu lebih baik kita stop dulu.. tapi kalau betul2 keperluan dan tak de tempat nak minta bantuan .. so buat lah kad kredit, asalkan beli benda keperluan je

wee said...

sokong!! ptptn pown x hbs gune lg, nk byr byk gle plak nnt ptptn tu, mmg x rse la nk gne kredit kad, bpuluh thun lg kot. haha

d_tieah said...

Tak berani owh pakai kad kredit..
Gaji pun cukup2 makan je..



Entry Terbaru : Usianya Sudah 59 Tahun

Amirrah Zawani said...

tak berani guna kredit kad.. takut tataw kontrol.. haha!! =p

decrewz said...

Aku mmg x berani nak guna kad kredit, tengok member2 ofis yang garu kepala pun da cukup gerun..hu3

Firdaus Kasim said...

mie btul tue.. boros adalah amalan syaitan

kak wany : yg miskin lg la berlambak hutang.. huhu

Bani : aq pun bangga, aq miskin, tapi kalo byr guna cash nmpk mcm org kaya.. haha

nabilah : ptptn nnti nk byr lek byk giler an? saya kena byr 18000.. huhu

Kak ain : mak sy tak pernah ckp mcm tue.. terima kasih kpd mak akak sbb mengingatkan kami.. hehe

wee : byr duit pt guna kad kredit je.. haha!

tieh : sy pun x berani lg

kak mirah : owh akak kuat shopping ekh? haha

decrewz : btul, kita amek pengajaran

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim