Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Qlimax

Monday, 10 January 2011

Cara-Cara Menambahkan Ketinggian Tubuh Badan

Assalamualaikum, pada post Tutorial dan Cara-Cara kali ini, Firz ingin berkongsi tips bagaimana mahu menambahkan ketinggian tubuh badan. Hal ini sangat penting kepada sesiapa yang ingin menjadi model. Selain itu, lelaki yang mempunyai ketinggian lebih digemari perempuan bukan sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia. 

Punca kenapa badan tak tinggi-tinggi dari zaman kanak-kanak sampai sekarang :
  • Faktor keturunan. (keluarga orang yang tidak tinngi ini kekurangan hormon somatotropin iaitu hormon pertumbuhan)
  • Hormon somatotropin berfungsi untuk mengendalikan pertumbuhan tulang. Pada usia 12 -14 tahun, hormon ini banyak dihasil dan dirembeskan untuk merangsang pertumbuhan tulang.
  • Pada usia 20 an, hormon ini sudah berhenti penghasilannya. (kecuali jika anda pakai ubat-ubat tertentu untuk mengaktifkannya kembali)
  • Hormon ini juga boleh berhenti pada sebelum waktunya, disebabkan anda mengalami tekanan dalam kehidupan. 
  • Diet yang tidak berlebihan.
  • Posisi tidur yang salah.
  • Sukan yang tidak sesuai.
  • Mengalami kecacatan.
Cara Menambahkan Ketinggian :
  • Anda perlu menjalani kehidupan seperti biasa tanpa mengalami stress yang berlebihan.
  • Mengambil nutrisi pemakanan yang cukup dan seimbang.
  • Tidur yang cukup dengan dengan posisi yang betul. (posisi terbaik adalah seperti posisi Nabi SAW tidur)
  • Anda perlu aktif dengan cara bersukan yang sesuai dengan keupayaan anda (olahraga, basketball dan volley ball adalah digalakkan)
  • Menjalani program meningkatkan ketinggian yang terdapat di pasaran.
Tips yang diberikan tidak susah dilakukan kecuali anda dah memang tinggi seperti gambar di bawa














40 comments:

nurul cHempaka said...

aku tak mo tggi!tak suka! sbb susah cri bf!haha!

areripe said...

terima kasih, info sangat berguna!

Fawwaz Blogger said...

nurul : pompuan tak payah tinggi2, baru comel.. hehe

areripe : silalah kunjung ke blog ini lagi pada masa akan datang untuk mengetahui lain2 info

zati said...

huhuk..saye xtinggi & xnak tinggi haha sbb nanti tak boleh pakai high heels kalau dh tinggi :P

aku:) said...

saye tinggi dan xnk tinggi dah ! tinggi sy 163 cm..korang ?

Azlan Hasan said...

haha..info yang berguna..hehe..lepas 20 pun still bleh tinggi klu kena cara ek..xtau plak..hehehe

Regards,
-Strider-

Erry said...

hahahha.. aku dah tinggi kot.. setinggi maradona.. haha

Shamsuddin Amin said...

ak prlukan tips ni... haha
boleh lg ke...? =P

angah salamah said...

tido y mcm mane y bole buat xtinggi 2??? tertanye2 nih....hahaa

Firdaus Kasim said...

Zati : high heels tue apa awk? awk dah mmg comel zati.. x perlu tinggi2 lg.. hehe

Aku : saya 178.. awk mmg dah tinggi.. hehe

Azlan : semakin dewasa, semakin tinggi kita.. btul X?

erry : maradona kontot la.. kah2!

Amin : boleh apa bro? huhu

Angah : tidur yang tak ikut sunnah Nabi SAW

angah salamah said...

high heel 2 kasut tumit tinggi.... ha ha..
oo... mule2 tido bole la cover nak ikut sunnah kang da nyenyak hargham da mcm hape ntah...kah3..

Firdaus Kasim said...

@angah salamahowh.. sy english lemah sikit.. hehe.. takpe awk, kita sunnah tdo sekejap pun dah dikira pahala

Anonymous said...

mcmne ye? tggi sy cuma 144cm je:( i've no self-confident. rsa rndh dri je bla brda di tempet org rmai.

Anonymous said...

lupa nk ckap. sy ni pompuan n tggi cma 144cm je :(

Firdaus Kasim said...

perempuan kalo rendah x pew

tgk contoh mcm yuyu zulaikha.. dia lg rendah dari awk

tapi dia ok je

Anonymous said...

tp for me, 144cm tu trlalu rndh. spe yuyu zulaikha?

Anonymous said...

umur 20 keats leh tmbh tgi lg ek???

Firdaus Kasim said...

yuyu zulaikha tu seorg blogger.

umo 20 thn ke atas masih boleh tambah tinggi dgn amek supplement yg berlambak jual kt pasaran

noni said...

supplement? tapi macam xberani sgt nak makan sebab takut tersilap supplement..erm,saya pun tinggi,memang rasa kurang yakin :(

Firdaus Kasim said...

@noni
npe awk kurang yakin pula noni?

Nur Fannun said...

ada lg 1 punca yg ramai org tak tahu.. iaitu selalu menaiki basikal mountain bike..tak percaya tgk mreka yg naik ni, mesti tak cukup tinggi..ye la dh badan asyik membongkok je..blh terencat pertumbuhan bdn...

ada org kata mkn kacang pnjg & taugeh.

Firdaus Kasim said...

@Nur Fannun
betul ckp awk.. mcm azizul hasni awang .. hehe

fakrul said...

supplement ape yg bagus?
n ade kesan sampingan x?

Anonymous said...

@Firdaus Kasim

teringin gak nk tmbah tinggi..hahaha..apa contoh antara supplemen yg ada dipasaran?yg ada kesan laa..

Firdaus Kasim said...

fakrul : sy x tahu bro.. sbb sy mmg dah tinggi.. hehe

iee said...

sekarang umo sy 21 nk msok 22..agak2 ngn latihan boleh ke tmbah tnggi lg? skrang tnggi sy 163..sy nk paling x de pn dlm 170..bile kale nk sampai agak2 firdauz?

AtashiwaAndrianie said...

klu umur 16 thn masi bolh tinggi kha skrg tngi q 167vm

AtashiwaAndrianie said...

klu umur 16 thn mci meninggi kha skrg tgi q 167

Unknown said...

kalau umur 17 thun bleh tak tinggi lagi? Tinggi saya cuma 139 saja, saya malu sama rakan2 saya semuanya tinggi2 tapi saya pendek..

AmyZana said...

hahaha
tingginya minah dlm gambar tuh -_-

BuDak said...

nice tips..bleh cuba ni sbb skrg ni tggi 153 je..adr hrpan x nk jd 160 kew??

Anonymous said...

tinggi sy 167cm .hehe

Anonymous said...

tinggi aku 178cm ok ke..

Anonymous said...

tinggi sy 164cm..lau boleh nk sampai 170cm pn da ok..tpi umo da nk masuk 21 ni..stop tinggi masa form 2..adek umo 15 tpi tinggi 171..ni cemburu ni..ada cara yg semula jadi x?

Anonymous said...

aku umur 14 tahun. skrg ni tinggi baru 168cm. rase2 tinggi aku ni ideal x?

Anonymous said...

Tidur mengiring sebelah kanan.. ikut sunnah nabi SAW

miss_joJi said...

Tinggi nya awak.. 2cm lg awk dah sama tinggi ngn Taylor Swift.. taylor tinggi gila taw.. hehe.. nice info. Thanks ^^

denial said...

ketinggian sy 179 mcm to lbh kurang ..ada cara x nk kurangkn ketinggian?aweks skrang semua redah2 la ..susah nk cari aweks hrmm.

Cara Untuk Tinggi said...

Pelanggan kami yang berpuas hati tidak pernah membayangkan bahawa Kimi Height Increase Device telah membantu mereka untuk mengawal dan cara untuk menambah ketinggian. Lihat bagaimana Kimi Height Increase Device (alat menambah ketinggian yang berkesan) telah mengubah hidup mereka sebagai cara untuk menjadi tinggi dan cara nak tinggi dengan cepat. http://www.tambahketinggian.com/?ref=luv

Cara Untuk Tinggi said...

Kimi Height Increase Device Menambah Ketinggian adalah selamat, efektif, efisien/cekap, mudah dan jimat. Menggunakan kaedah refleksologi, sejenis kaedah serta petua untuk tinggi. Penyelidikan intensif telah dijalankan bagi revolusi teknologi cara menambah ketinggian dengan produk yang baru ini. Perkembangannya direkodkan dan telah diuji keberkesanannya oleh para saintis. http://www.tambahketinggian.com/?ref=luv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim